Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bułkę moczymy w mleku. Czosnek i cebulkę drobno siekamy. Mięso mielimy.
Do mięsa dajemy jajko, wyciśniętą bułkę, czosnek z cebulką oraz przyprawy, wyrabiamy ciasto.
Z ciasta toczymy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej.
Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu.
SOS: wodę gotujemy z kostką rosołową. Dodajemy starty chrzan. Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy mąkę (tylko nie rumienimy), podlewamy niewielką ilością wody i energicznie mieszamy.
Jak będzie gęstnieć, wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 2 minuty. Przygotowanym sosem zalewamy klopsy.